Rhodesian Ridgeback
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Rhodesian Ridgeback

Rhodesian Ridgeback Forum

KazaloGalleryIščiLatest imagesRegistriraj sePrijava

Drža zadnjih nog

Go down 
+2
marjeta
Teo
6 posters
AvtorSporočilo
Teo

Teo

Število prispevkov : 76
Registration date : 03/08/2007

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 5:29 am

Ali mi lahko kdo razloži, kako je z držo zadnjih nog pri RR. Če pogledamo interpretacijo standarda glede položaja zadnjih nog, vidimo tole:
Drža zadnjih nog Zadnje

Če pa pogledamo nekaj prvakov, pa vidimo, da imajo zadnje noge pomaknjene precej nazaj od vertikale korena repa!!!! Kaj to pomeni? V Zagrebu (Euro Dog Show 2007) sem videl, da so tekmovalci z rokami vlekli zadnje tace svojih psov precej bolj nazaj, kot so jih RR imeli v naravnem položaju. Tule sta dva primera, eden iz weba eden pa iz Zagreba:
Drža zadnjih nog 2001chrubis1

V Zagrebu pa je tale grebenar osvojil prvo mesto med mladimi psi. Poglejte tole nenaravno držo - vanjo ga je postavila lastnica. Meni tukaj nekaj ne 'štima':
Drža zadnjih nog 011

Nazadnje urejal/a Sre Avg 08, 2007 12:55 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh Go down
marjeta

Število prispevkov : 12
Registration date : 05/08/2007

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 10:06 am

Noge je potrebno postavit tako, kot je navedeno na zgornjih slikah. Le tako lahko dobro vidimo, ali ima pes dobre KOTE in raven HRBET.

Če pes ne razpolaga z omenjenimi lastnostmi, jih razstavljalci optično popravijo s postavitvijo nog - noge dajo bolj naprej ali nazaj. Dober sodnik bo to takoj opazil (če sem jaz, ki nisem sodnik...). Po drugi strani dober sodnik prepozna dobre kote tudi, če pes ni pravilno postavljen.

Razstavljalci na slikah so torej tako postavili pse, ker imajo zanič kote in zanič hrbet. Če bi postavili psa kot je treba, ne bi imel ravnega hrbta.

Zakaj nekateri sodniki tega ne opazijo oz. ne upoštevajo? Lahko nimajo pojma, lahko so vmes prijateljske ali pa politične vezi. Ko boste imeli za sabo 20 razstav (ne govorim samo v Sloveniji), vam bo vse bolj jasno.

In še primeri še kar pravilno postavljenih psov s pravilnimi koti:

Helga, Kyala kennel
Drža zadnjih nog Dbf7LkbzEwYM7z_bRJ4Rh

Shangoo (Marivarin Kyala)
Drža zadnjih nog IcdhDEaCKXXatdahhg7IA
Zadnje noge morajo iti še za nekaj cm nazaj, da bodo v pravem položaju, tedaj bo tudi hrbet bolj raven.
Nazaj na vrh Go down
marjeta

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 10:34 am

Na spodnji sliki pa vidimo drugi extrem ne-ravnega hrbta. Ta samec se nahaja na Nizozemskem in je celo uporabljen za vzrejo (zakaj?).

Drža zadnjih nog T5CLMRYODMVM3-jOtjbFW
Nazaj na vrh Go down
marjeta

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 10:55 am

In še Cubo v kasu, kjer se še najbolje vidi hrbet.

Drža zadnjih nog OaesPgNP3oYsJ8fEwdXc-

Slika je slabše kakovosti, vendar se dobro vidi, da ima lep raven hrbet in odlične kote, saj zelo lepo izteguje noge v kasu (tudi to ima velik pomen pri ocenjevanju psa).
Nazaj na vrh Go down
Teo

Teo

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 11:52 am

Standard ne govori o ravnem hrbtu, ampak samo o močnem hrbtu in o čvrstih, mišičastih in rahlo izbočenih ledjih.

Zmagovalec med mladimi psi (na sliki zgoraj) na EDS v Zagrebu je bil izjemno lep pes in nisem videl potrebe po tem, da ga lastnica postavlja v takšen položaj, razen če ni hotela doseči kakšnih estetskih učinkov, ki pa so meni nerazumljivi Smile
Nazaj na vrh Go down
marjeta

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 12:34 pm

Standard je splošen in se zato ne more dotaknit vseh področij oz. delov psa. Hrbet mora biti raven. Če se boš več gibal v razstavljalskih krogih (v tujini) in se zanimal za tematiko, se boš lahko še veliko naučil. Standard in internet ne moreta zamenjati izkušenj in znanja, ki ga pridobiš z druženjem z razstavljalci in vzreditelji iz tujine, s sodniki in obenem s tem, da vidiš 20 razstav, na katerih je vsakič npr. 40 psov.

Psa iz Zagreba pa sem že komentirala. Kot sem rekla... izkušnje, izkušnje, izkušnje...

Na prvih razstavah so mi bili skoraj vsi RR lepi, vsi isti... nekateri večji, drugi manjši, temnejši, svetlejši... S časom in izkušnjami (seveda pod mentorstvom ljudi, ki se zares spoznajo na RR) pa sem se naučila dobro opazovat pse -prsa, koti, hrbet, glava, gibanje itd. vse to je pomembno. Nimam se za strokovnjaka, vendar vem, kako mora zgledati ridgeback.. in kako ne ne sme.
Nazaj na vrh Go down
Teo

Teo

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 12:49 pm

marjeta je napisal/a:
... Standard in internet ne moreta zamenjati izkušenj in znanja, ki ga pridobiš z druženjem z razstavljalci in vzreditelji iz tujine, s sodniki in obenem s tem, da vidiš 20 razstav, na katerih je vsakič npr. 40 psov...

Se povsem strinjam s tabo, da standard in internet ne moreta nadomestiti izkušenj. Ne razumem pa natančno, zakaj mi to pripoveduješ?
Vzrerditelji in sodniki pa več povedo o RR v knjigah in člankih kot pa v mimogrede čveku na razstavi.

Jaz sem bil prvič na razstavi leta 1993! kjer sem si prvič ogledal grebenarje in sem jih potem opazoval še vsaj na 20 razstavah, tudi v Italiji. Tako, da prav bos nisem - sem že videl psa, preden sem se prijavil na ta forum.Very Happy
Nazaj na vrh Go down
marjeta

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 12:56 pm

To ti pripovedujem zato, ker najprej nekaj vprašaš (zdelo se mi je zelo na mesto vprašanje), potem, ko ti to razložim, pa ne sprejmeš razlage. Zakaj se sploh trudim?
Nazaj na vrh Go down
Teo

Teo

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 12:59 pm

Ne ne, tvojo razlago sem v celoti sprejel, in se ti zanjo zahvaljujem. Se mi zdi zelo verjetna in zanimiva.
Jaz sem reagiral na nekaj drugega Very Happy
Nazaj na vrh Go down
Snezka
Admin
Snezka

Število prispevkov : 133
Registration date : 02/08/2007

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Drža nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 1:09 pm

Vidim da sta se razpisala o zanimivi temi....
Se pridružujem Marjeti, ki je napisala da s propravljanje tac nazaj skrivamo napake, ki jih ima pes (ali jih ima ali pa trenutno ni v formi). Seveda to ne pomeni, da vsi psi nimajo pravilnega hrbta in nog če imajo tako držo.
Postavljanje psa v pravilno držo je stvar izkušenj, ki pa jih pridobite le z razstavami (ne z gledanjem, ko si v ringu je vse drugače).

Tudi nam so pri Cubotu v začetku, ko še ni imel utrjenega hrba svetovali naj mu malo zadnjimi tačami popraviva držo. amap sedaj ni potrebno, hrbet je lepo razvit.
Nazaj na vrh Go down
http://www.rr-cubo.com
Teo

Teo

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 3:21 pm

marjeta je napisal/a:
... Razstavljalci na slikah so torej tako postavili pse, ker imajo zanič kote in zanič hrbet. Če bi postavili psa kot je treba, ne bi imel ravnega hrbta....

Ja, za tole izjavo moraš pa res biti ekspert. En pes na sliki je prvak Južne Afrike (2002), drugi pa Evropski prvak 2007 (ki prihaja iz Rusije) in po tvoje imata oba zanič hrbet in zanič kote. Pri slednjem je bil sodnik, gospod Mueller (iz Švice), predsednik FCI in lastnik grebenarja, dolgoletni mednarodni sodnik za 6. skupino, ki je to najbrž spregledal ali pa ni bil v družbi dovolj velikih 'pravih poznavalcev' grebenarjev. Prosim lepo!

Jaz bi na tvojem mestu bil zelo previden pri takšnih izjavah, pa še nepotrebne so. Tudi če bi oba psa videla v živo, bi bila ta izjava neprimerna.

OK, to je moje mnenje, na katerega se lahko tudi požvižgaš.

Na tole pa se ne morem požvižgati niti jaz. Preveril sem vso razpoložljivo literaturo in povsod, prav posod piše, da mora biti hrbet rahlo upognjen, niti na enem mestu pa ne piše, da mora biti raven. A gre v tem primeru za kako nepisano pravilo? Možno, da sodniki ignorirajo standard in počasi nagrajujeo nekaj, kar je trenutna percepcija standarda. Tega ne vem.
Marjeta, kje si zvedela za raven hrbet?

V zelo kratkem razgovoru z gospodom Marekom v Zagrebu (mimogrede, njegov RR je zmagal) sem izvedel samo to, da je evropski trend v ocenjevanju RR ponovno v poudarjanju hitrosti, torej proti robustnosti, ki da je bojda vse preveč prisotna pri grebenarjih, zato se sodniki zadnje čase močno osredotočajo na zadnje noge in hrbet, ki najbolj izražata to kvaliteto.
Nazaj na vrh Go down
Teo

Teo

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 4:11 pm

OK, da bomo vsi vedeli, o katerih kotih se pogovarjamo:

Drža zadnjih nog RRkoti
(vir: P.Nicholson and J.Parker: The Complete Rhodesian Ridgeback)

Morda še o formatu, kjer mora biti grebenar nekoliko daljši kot visok (plečna višina), nekako v razmerju 5:4 v korist dolžine trupa.
Nazaj na vrh Go down
marjeta

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 7:48 pm

Ne vem, zakaj izgubljam čas in razlagam ljudem stvari, za katere sem garala, da sem se jih naučila, za katere sem zabila ogromno časa in denarja, za "nagrado" pa dobim pametovanje "strokovnjaka" za RR, ki si je ne dolgo nazaj nabavil prvega psa.

Se poslavljam.
Nazaj na vrh Go down
Teo

Teo

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 9:28 pm

Čas in denar nista zame noben argument! Oprosti! Boš morala povedati kaj bolj tehtnega.
Nazaj na vrh Go down
Gregor

Število prispevkov : 4
Registration date : 06/08/2007

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 11:07 pm

Kako to da se ni še nihče vprašal kako to da so v zagrebu zmagali taki RR-ji... Neki moj prijatelj, lastnik izredno uspešnega RR-ja, da ko sem ga vprašal, če bo sodeloval EDS Zagreb 2007 povedal kdo bo zmagal čeprav se takrat je vedelo le to kdo bo sodnik?????
Nazaj na vrh Go down
Teo

Teo

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 11:11 pm

Teorija zarote?
Nazaj na vrh Go down
Teo

Teo

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 11:17 pm

Gregor je napisal/a:
Kako to da se ni še nihče vprašal kako to da so v zagrebu zmagali taki RR-ji...

Kakšni pa?
Meni so se že pred razglasitvijo zmagovalci zdeli najboljši, daleč najboljši. Osebno mi je bila ena psica bolj všeč kot zmagovalka, je pa zasedla drugo mesto. Med mladimi psi je bil zmagovalec tudi res daleč najlepši. Med odraslimi psi se sam nisem mogel odločiti med Marekovim psom in še enim ruskim samcom, oba pa sta bila uvrščena v finale. Osebno mislim, da je gospod Mueller opravil svoje delo profesionalno in nisem videl oditi iz ringa niti enega psa, za katerega bi lahko rekel, da se mu je zgodila krivica.

Ok, to je moje mnenje, ki tako ne velja, ker ne prihaja iz krogov pravih poznavalcev grebenarjev.
Nazaj na vrh Go down
Gregor

Število prispevkov : 4
Registration date : 06/08/2007

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeSre Avg 08, 2007 11:24 pm

Mogoče pa to ni tema ki bi sodila v to rubriko... DRŽA ZADNJIH NOG
Se opravičujem, toliko o tem kaj in koliko pomenijo naslovi in nazivi
Itak je pa vsak pes najlepši za svojega gospodarja.
Jaz osebno sem bolj nagnjen psom ki imajo črne maske spet drugim to sploh ni všeč...

Kar se pa tiče deže zadnjih nog v ringu je pa treba včasih malo pomagat psu da pokaže tisto kar si sodnik želi videt.
Sodnik pokomentira psa in po mojih izkušnjah iz ringa so vedno hoteli videt raven hrbet, ker ga drugače označijo za mehak hrbet. Se pravi da raven pomeni tudi čvrst.
Nekateri sodniki ga tudi probajo otipat in ugotovijo kaj dejansko se dogaja z psom...
In tako naprej...
Nazaj na vrh Go down
Teo

Teo

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeČet Avg 09, 2007 12:04 am

Ja, tema je zašla ven iz okvirov naslova. To ni bil moj namen.

Glede ravnega hrbta pa sem si hotel samo razjasniti, od kje ideja, ali sodnikom ali razstavljalcem, da mora biti hrbet raven. Jaz verjamem, da se to v ringu dogaja, vendar mi ni jasno zakaj? Če nobena, prav nobena literatura, tudi nekaj navodil angleškim sodnikom sem prebral, ne govori o ravnem hrbtu, od kje potem ta zahteva? Ni je v standardu, ni je nikjer, velja pa! Ali ni to malo čudno?
Naj vprašam - ali imaš osebno izkušnjo, da je sodnik napisal 'hrbet: raven' ali pa izrazil ustno zadovoljstvo ali nestrinjanje z ravnim oz. 'krivim' hrbtom?
Osebno se mi celo zdi možno, da začne neka percepcija standarda veljati za samoumevno. Ker nimam izkušenj s sodniki ne vem, ali ta percepcija res kroji ocenjevanje RR ali pa se to komu samo zdi, da je tako. Nič drugega.
Nazaj na vrh Go down
Teo

Teo

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeČet Avg 09, 2007 3:16 am

Gregor je napisal/a:
.... Sodnik pokomentira psa in po mojih izkušnjah iz ringa so vedno hoteli videt raven hrbet, ker ga drugače označijo za mehak hrbet. Se pravi da raven pomeni tudi čvrst...

No, standard govori o 'čvrstem' hrbtu ('powerful'), nasprotje temu bi lahko bil mehak, v noben primeru pa ne 'ukrivljen', tako kot ne more biti ekvivalent 'čvrst' = 'raven'.
Ej, res nočem izpasti tečnoba, vendar ne razumam, kako bi lahko 'čvrst' pomenilo tudi 'raven'. Po moje je hrbet lahko tudi 'čvrst' pa ni raven in 'raven' in ni 'čvrst'. Kaj pravi original: hrbet je 'powerful' - ta beseda v angleščini pomeni 'poln moči' (Oxford-ov slovar pravi: 'having great power'), zato morda sodnik potipa, ali je hrbet čvrst (poln moči) ali je mehak, se pravi da ni 'poln moči'. Ravnine ne moreš otipati, jo lahko predvsem vidiš!

Mislim, da moramo obliko hrbta gledati v kombinaciji z obliko ledji, kjer pa je standard nedvoumen, o njih pravi, da morajo biti nekoliko usločena. In če sedaj pogledamo celo sliko, lahko ugotovimo, da je celotna linija hrbta od vratu do repnega korena res rahlo izbočena/ukrivljena, vsaj v zadnjem delu linije.

Še en posreden argument, zakaj mislim, da hrbet ne sme biti raven, ampak rahlo ukrivljen: Vsi 'hitri' psi imajo natančno tak hrbet - rahlo usločen(recimo izrazito hrti). Rahlo usločen hrbet izžareva brzino, spretnost in okretnost. In prav te lastnosti naj bi imel tudi grebenar.

OK, jaz sem zaključil! Smile
Nazaj na vrh Go down
maja

maja

Število prispevkov : 74

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeČet Avg 09, 2007 9:16 am

Standard je nek okvir, ki pa lahko dopušča bolj ali manj različne interpretacije. Zato so rezultati na razstavah lahko zelo različni. In kot imajo vsake oči svojega malarja, ima tudi vsak sodnik predstavo o idealnem predstavniku pasme, ki jo ocenjuje. Na razstavi igra tudi velik del predstavitev psa v najboljši luči, kajti prav vsak pes ima napake - s pravilno stojo se da marsikaj popraviti. Ker imam malo izkušenj z razstavljanjem grebenarja, pozdravljam temo in z zanimanjem preberem prav vse izkušnje in nasvete, ki se najdejo tu. Z nog smo prešli na hrbet, no, upam, da bomo tu odprli še veliko drugih novih tem in razvili konstruktivne debate. Smile
Nazaj na vrh Go down
http://www.veseletacke.com
Marulek

Število prispevkov : 94

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimeČet Avg 09, 2007 10:46 pm

Kolikor sem jaz videl v Zagrebu, sem imel "občutek", da so bili najbolje ocenjeni tisti grebenarji, ki so se približali tipu goniča - ne preveliki, bolj "elegantni" in ne samo povštri na kavču. Osebno meni je bil bolj všeč kuža iz Moskve, ki je tudi postal vicešampion, ni bil pa tako predstavljen kot to zna g. Marek
LP MŠ
Nazaj na vrh Go down
http://www.rodezijski-grebenar.com
Teo

Teo

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitimePet Avg 10, 2007 1:45 pm

Še en pogled na položaj zadnjih nog in analiza kotov.
Dobri koti in pravilna drža zadnjih nog, hrbet rahlo ukrivljen.

Drža zadnjih nog Koti_zadnje_noge
Nazaj na vrh Go down
Sponsored content

Drža zadnjih nog Empty
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Drža zadnjih nog   Drža zadnjih nog Icon_minitime

Nazaj na vrh Go down

Drža zadnjih nog
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 1