Tule bi lahko objavljali recepte za pasje obroke. Predvsem tiste, brez briketov ali tiste, kjer so briketi samo dodatek.
Mi se trudimo našemu kužeku kuhati hrano v kar največji meri. Brikete mu dajemo samo kot prilogo, največ eno tretjino obroka. Po prebiranju raznoraznih člankov o škodljivosti 'briketov' bomo najbrž prešli v celoti na kuhano hrano. K temu me močno spodbuja tudi moj znanec, ki je do sedaj vsem svojim psom samo kuhal (v glavnem je imel goniče - je namreč lovec). Pohvalil se je, da nobeden od njegovih psov v zadnjih 30. letih ni imel nobenih zdravstvenih težav.
Za začetek lahko napišem enostaven recept, ki ga uporabljamo mi:
1. Enkrat na teden skuhamo 'gosto juho' iz govedine, perutnine, drobovine in zelenjave (korenje, brokoli, cvetača) - seveda braz začimb, razen ščepec soli. Ko je juha kuhana, kose mesa in zelenjave razrežemo v manjše kose in potem razdelimo skuhano količino na več obrokov (10-12 obrokov), damo v vrečke in zamrznemo.
2. Tej juhi potem dnevno dodajamo polento, testenine, žgance in riž. Za enkrat vsakemu obroku dodamo tudi 1/3 briketov.
3. Enkrat tedensko dobi naš kuža na hitro pokuhana (skoraj surova) piščančja prsa (s kostmi vred) ali sveže sardelice (1/2kg) brez glav in kosti (čiščenje je enostavno in hitro). Dodatek je zopet polenta, žganci ali riž ter 1/3 briketov.
4. Enkrat dnevno obroku dodamo svež jajčni rumenjak (torej brez beljaka) in žlico ribjega olja (dobi se v vsaki lekarni).
5. Enkrat na dan dodamo hrani nepasirano skuto (cca.30 dkg) ali pro-biotični jogurt (2 dcl).
6. Vsak dan mu damo dve tableti vitaminov (VMP)
Ko smo bili na morju, se je ta režim podrl (briketi so dobili večjo težo). Naš kuža pa je dobil izpuščaje (mozoljčke) po koži, predvsem okoli komolčnih sklepov. Razloga za 'alergijo' ne vem (lahko bi bila tudi slana voda, po kateri je plaval vsak dan), se pa sedaj, ko smo se vrnili na prejšnji režim, mozoljčki sušijo in se ne pojavljajo na novo.